|
[For the English version, see the ABS Focal Point website.] Welkom bij de elfde nieuwsbrief van het ABS-Loket Nederland. In deze nieuwsbrief updaten we u over de meest recente besprekingen op het gebied van digitale sequentie-informatie (DSI), leggen we uit wat een IRCC is, en gaan we dieper in op wanneer u als gebruiker van genetische bronnen beschouwd wordt. In deze nieuwsbrief vindt u:
|
|
Verdere besprekingen over Digitale Sequentie-informatie (DSI)De vraag hoe we moeten omgaan met de toegang tot en verdeling van voordelen uit het gebruik van digitale sequentie-informatie (DSI) van genetische bronnen werd verder besproken tijdens een internationale bijeenkomst in juni 2022. Er werd vooruitgang geboekt met de formulering van concept-aanbevelingen voor een besluit over DSI tijdens de belangrijke COP-15-bijeenkomst, die opnieuw is uitgesteld en nu in december 2022 zal plaatsvinden in Montreal, Canada.
Achtergrond Om de verschillende beleidsopties te beoordelen, is een kader ontwikkeld op basis van een aantal criteria gericht op effectiviteit, efficiëntie, goed bestuur en coherentie. Een prestatiematrix is ontwikkeld om te beoordelen in hoeverre de beleidsopties aan deze criteria voldoen. Meer informatie is te vinden in dit CBD-document (Engels), waarin in bijlage I de beleidsopties worden gepresenteerd, in bijlage II de criteria en subcriteria om deze opties te beoordelen, en in bijlage III de prestatiematrix.
De bijeenkomst in Genève in maart 2022
De bijeenkomst in Nairobi in juni 2022 De aanbevelingen betreffen onder meer:
Er werd geen gedetailleerde update gegeven over de onafhankelijke beoordeling van de beleidsopties die momenteel wordt uitgevoerd.
Follow-up
Wat kunt u doen? |
|
Het internationaal erkende certificaat van naleving (IRCC) van het Nagoya ProtocolWellicht heeft u de termen ‘IRCC’ of ‘internationaal erkend certificaat van naleving’ gehoord in de context van ABS en het Nagoya Protocol. Wat zijn IRCC’s en hoe maken ze het voor gebruikers gemakkelijker om aan hun zorgvuldigheidsverplichtingen te voldoen?
Wat is een IRCC?
Welke informatie bevat een IRCC? Aanvullende informatie kan worden opgenomen, bijvoorbeeld over de voorwaarden voor overdracht aan derden, zoals vermeld staat in dit IRCC. Een gepubliceerde IRCC bevat niet altijd alle bovengenoemde elementen, bijvoorbeeld omdat sommige informatie als vertrouwelijk wordt beschouwd. Dit IRCC vermeldt bijvoorbeeld niet de persoon of entiteit aan wie PIC is verleend. Het ABSCH bevat een lijst van alle IRCC’s die door landen van levering zijn gepubliceerd.
Hoe kan ik een IRCC gebruiken? Als dit niet mogelijk is, moeten gebruikers informatie bewaren en verstrekken om aan te tonen dat zij passende zorgvuldigheid hebben toegepast. In dat geval moet u de stappen doorlopen die zijn vastgelegd in de EU ABS Verordening (Verordening (EU) 511/2014), Artikel 4, paragraaf 3, waarin staat welke informatie u moet verzamelen om aan uw verplichtingen op dit gebied te voldoen. Aangezien het moeite kan kosten om deze documentatie te verzamelen en te bewaren, helpt een IRCC u om uw administratieve lasten te beperken.
IRCC’s op het ABS Clearing-House |
|
Bent u een gebruiker van genetische bronnen?Als uw activiteiten met genetische bronnen onder de definitie van gebruik vallen, wordt u als gebruiker beschouwd. De EU ABS Verordening en de EU Leidraad geven meer informatie over wat in de Europese Unie wordt verstaan onder ‘gebruik van genetische bronnen’. Kort gezegd betekent gebruik van genetische bronnen: “het verrichten van onderzoek en ontwikkeling van de genetische en/of biochemische samenstelling van genetische bronnen, mede door de toepassing van biotechnologie.” Deze definitie wordt gehanteerd door het Nagoya Protocol en de EU ABS Verordening. Als uw activiteiten met genetische bronnen onder de definitie van gebruik vallen, wordt u als gebruiker beschouwd. Dit staat los van de omvang van de gebruiker of het beoogde (al dan niet commerciële) gebruik en is van toepassing op individuen, met inbegrip van onderzoekers, en op organisaties zoals universiteiten of andere onderzoeksinstellingen, alsmede op kleine en middelgrote bedrijven en multinationale ondernemingen. Voorbeelden van activiteiten die gezien worden als gebruik in de zin van de EU ABS Verordening (NB De ’Leidraad secties’ genoemd in de voorbeelden hieronder verwijzen naar onderdelen van de EU Leidraad die meer informatie geven over de specifieke voorbeelden.)
Welke activiteiten worden niet gezien als gebruik? Er zijn bepaalde activiteiten die verband houden met onderzoek en ontwikkeling, die niet als gebruik worden beschouwd in de zin van de EU ABS Verordening. De EU Leidraad, en met name Bijlage II, gaat nader op deze activiteiten in. Hieronder worden voorbeelden van een aantal activiteiten genoemd die niet gezien worden als gebruik van genetische bronnen in de zin van de EU ABS Verordening. Als echter een hieronder genoemde activiteit gecombineerd wordt met onderzoek naar de specifieke genetische en/of biochemische samenstelling van de genetische bron, met name de functie van de genen, wordt de activiteit gezien als gebruik. Voorbeelden van activiteiten die niet gezien worden als gebruik in de zin van de EU ABS Verordening
Let op dat sommige landen van levering nationale toegangswetgeving voor hun genetische bronnen hebben vastgesteld, met hun eigen interpretatie van het begrip ‘gebruik van genetische bronnen’, die kan verschillen van de EU-interpretatie. Dit betekent dat het mogelijk is dat activiteiten die niet worden gezien als gebruik in de zin van de EU ABS Verordening wel onder nationale ABS-regels van het land van levering vallen. Daarom wordt het aangeraden om contact op te nemen met het Nationale ABS-Loket (National Focal Point, NFP) van het land van levering om te vragen of nationale ABS-regels van toepassing zijn. De namen en contactgegevens van de NFP’s van de meeste landen zijn beschikbaar op de website van het ABS Clearing-House. Zie voor een uitgebreider overzicht van activiteiten die al dan niet als gebruik beschouwd worden ‘Wanneer word ik als gebruiker beschouwd onder de EU ABS Verordening?’ in het onderdeel Veelgestelde Vragen van de website van het ABS-Loket, en sectie 2.3.3 en Bijlage II van de EU Leidraad.
Lees meer |